|
Gaisīgais siera
suflē
Sastāvdaļas:
sviests formiņu iesmērēšanai (istabas temperatūrā),
40 g sviesta,
3 ēdamkarotes miltu (bez kaudzes),
150 ml piena (istabas temperatūrā),
60 g Ementāles siers (vai cits kūstošs, trekns siers),
sāls, melnie pipari pēc garšas,
2 olas.
Pagatavošana:
Lai pagatavotu siera suflē, būs vajadzīgs
mīksts sviests un piens istabas temperatūrā. Ja piens ir auksts,
to viegli sasilda. Sieru sarīvē skaidās uz rupjās rīves.
Liek karsēties cepeškrāsni uz 180ºC. Sagatavo
2 individuālās keramiskās cepamās formiņas (katra apmēram 150
ml), tās izsmērējot ar mīkstu sviestu. Beigās sviestu līdzina ar
otas vilcieniem gar formiņas sienām vertikāli uz augšu. Tas
palīdzēs siera suflē cepoties vienmērīgi pacelties augšup.
Mērces katliņā gatavo Bešamela mērci. Izkausē
sviestu, tam pievieno miltus, tos, maisot ar koka karoti, karsē
apmēram 1 minūti, līdz veidojas gluda miltu, sviesta masa.
Katliņu noņem no uguns un pievieno miltiem pienu. Labi izmaisa,
pēc tam liek katliņu atpakaļ uz uguns un turpina maisīt, līdz
veidojas gluda mērce. Katliņu atkal noņem no uguns.
Pievieno mērcei rīvēto sieru, maisa, līdz
siers izkusis un mērce atkal ir gluda. Pēc garšas pievieno sāli
un svaigi maltus melnos piparus. Ļauj mērcei atdzist.
Olām atdala dzeltenumus
no baltumiem. Baltumus sakuļ stīvās putās. Kad mērce ir
atdzisusi līdz istabas temperatūrai, tai var pievienot olu
dzeltenumus. Tos pievieno pa vienam, katru reizi izmaisot, līdz
mērce ir līdzena un gluda. Tad mērcei pievieno vienu karoti
baltumu un izmaisa.
Mērci lej sakultajos
baltumos un izcilā, līdz veidojas gluda, gaisīga mīkla. Mīklu
pilda sagatavotajās formiņās, liek karstā cepeškrāsnī un cep
apmēram 35 minūtes, līdz siera suflē ir labi uzpūties un
izcēlies. Krāsns durtiņas nedrīkst virināt.
Suflē pasniedz karstu ar
zaļajiem salātiem.
<Uz augšu> |