|  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
     |  | 
				Receptes: 
				
				
				Īru sautējums ar jēra gaļu Sastāvdaļas: 
				1 kg jēra gaļas (jēru var aizstāt ar liellopu), 
				6 ēdamkarotes miltu, 
				2-3 lieli kartupeļi, 
				2-3 lieli burkāni, 
				4 seleriju kāti, 
				3 lieli sīpoli, 
				4 ķiploka daiviņas, 
				sauja svaigu, sakapātu pētersīļu, 
				2-3 litri liellopa buljona (buljona daudzums atkarīgs, cik biezu 
				vēlaties sautējumu), 
				liela glāze alus (300-400 ml), 
				sāls un svaigi, malti melnie pipari  pēc garšas, 
				eļļa cepšanai. 
				
		Pagatavošana: Gaļu sagriež kubiciņos, apber ar sāli, 
				pipariem un atstāj pusstundu ievilkties. Gaļu apcep brūnu un 
				apbārsta ar miltiem. Šo soli var arī izlaist, jo milti padara 
				sautējumu tumīgāku un biezāku, bet to pašu efektu var panākt, 
				pievienojot sautējumam miltainus kartupeļus, kas ātri izjūk. Pannā apcep kubiciņos sagrieztus sīpolus, 
				ripiņās sašķēlētus burkānus un seleriju, kā arī uz pusēm 
				pārgrieztus ķiplokus. Sacepumam pielej alu un pāris minūšu 
				sautē. Gatavo masu liek katlā, tad pievieno kubiciņos sagrieztus 
				kartupeļus un apcepto gaļu. Pārlej buljonu tā, lai visu nosedz.  Sākumā uz lielas uguns visu ātri uzkarsē, tad 
				karstumu noregulē uz zemu temperatūru un sautē 2-3 stundas, līdz 
				gaļa mīksta, īsi pirms gatavības pieber sāli, piparus un pieliek 
				pētersīļus. Vāra uz mazas uguns vēl pāris minūšu. 
		
		<Uz augšu> 
			
				| 
				Īru sodas maize 
		Sastāvdaļas: 
				250 g kviešu miltu, 
				250 g pilngraudu miltu, 
				100 g auzu pārslu, 
				1 tējkarote cepamās sodas, 
				1 tējkarote sāls, 
				25 g tikko no ledusskapja izņemta sviesta, sarīvēta uz rupjās 
				rīves vai sagriezta gabaliņos, 
				500 ml paniņu (var izmantot arī kefīru). 
				
		Pagatavošana: Uzkarsē cepeškrāsni  200ºC un uz cepamās 
				pannas uzliek cepampapīru. Sausās sastāvdaļas sajauc 
				lielā bļodā, pievieno sasmalcināto sviestu. Sausajai masai 
				pielej paniņas un samaisa visu ar nazi. Tad darbu turpina ar 
				rokām  no iegūtās miltu un paniņu masas uz cepamā papīra veido 
				apaļu klaipiņu 20 cm diametrā. Ar asu un slapju nazi klaipiņā iegriež dziļu 
				krustu (ja nepieciešams, pirms otrās strīpas griešanas to vēl 
				saslapina). Tas palīdzēs maizei vienmērīgi izcepties. Cep krāsnī 30-35 minūtes. Ja vēl ir šaubas 
				par maizītes gatavību, to uz pannas var apgriezt otrādi un 
				pacept vēl 5-10 minūtes. Klaipiņu pārliek uz restītēm atdzist un 
				pārklāj ar tīru dvieli. Ļauj maizītei atdzist. 
		
		<Uz augšu> |  
				| 
				
				Īru kafija 
		Sastāvdaļas: 
				½ tases labas kvalitātes kafijas, 
				30 ml īru viskija, 
				10 g jeb 2 tējkarotes brūnā cukura, 
				20 ml svaiga putukrējuma (viegli sakulta). 
				Glāze uz kājiņas un tējkarote. 
				
		Pagatavošana: Jāpagatavo kafija. Glāzē uz kājiņas jāielej silts ūdens, lai 
				glāze sasilst, pēc tam ūdens jāizlej. Sasilušajā glāzē ielej viskiju un tad pāri 
				lej kafiju, samaisa kopā, atstājot brīvu vietu putukrējuma 
				kārtai (1 cm).  Pievieno cukuru, maisa, līdz tas pilnībā 
				izšķīst, jo glāzes dibenā nedrīkst būt cukura nogulsnes - 
				izšķīdušais cukurs balsta putukrējuma slāni, neļaujot tam 
				ieslīdēt dzērienā. Pasniedz ar citronu daiviņām un 
				grauzdiņiem. Novieto tējkaroti virs 
				kafijas un uzmanīgi lej putukrējumu pāri karotei, lai tas 
				pārklāj kafiju izteiktā slānī. Īru kafija gatava! 
				Pasniedz dzērienu bez karotes vai salmiņa, jo daļu no prieka 
				sagādā karstās kafijas un viskija sūkšana cauri vēsajam krēmam. 
				Pareizi pagatavotai īru kafijai jābūt 3 skaidri izteiktos 
				slāņos, tā nedrīkst būt samaisīta, duļķaina vai ar nogulsnēm. 
		<Uz augšu> |  
				|        |  |