|  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
     |  | 
				Receptes: 
				
				
				Holandiešu uzkodas ar siļķi un sinepēm Sastāvdaļas: 
				skābais krējums, 
				sinepes, 
				loki vai puravs, 
				siļķe, 
				sāls,  
				pipari, 
				maize. 
				
		Pagatavošana: Sajauciet bļodiņā skābo krējumu ar sinepēm, 
				pievienojiet sasmalcinātus lokus un sagrieztu gabaliņos siļķi. 
				Siļķi var griezt smalki, var rupji. Varbūt pat lielākos gabalos 
				labāk. Lai jūt, ko ēd. Pēc garšas pievienojiet piparus un sāli, 
				ja siļķe nav pietiekoši sāļa. Uz maizītēm lieciet gatavo masu un dekorējiet 
				ar sarkanā sīpola strēmelītēm vai lokiem. Lai būtu krāšņāk, var 
				gan sarkanos sīpolus, gan lokus. Margarīnu izmantojiet pēc 
				vēlēšanās. Maizi iesaka - rupjo rudzu maizi. Bet var pavariēt ar 
				klasisko rudzu maizi vai rudzu maizi ar sēklām. Ja gatavojat 
				uzkodas smalkākai ballītei, tad maizes šķēlītes var izgriezt 
				skaistās formās  trīsstūrīšos, kvadrātiņos vai pat var izspiest 
				aplīšos. 
		
		<Uz augšu> 
			
				| 
				Sautēta 
				gaļa ar dzērveņu mērci 
		Sastāvdaļas: 
				750 g liellopu gaļas, 
				250 g liellopu buljona, 
				100 g sviesta, 
				sāls,  
				svaigi malti melnie pipari, 
				3 sīpoli  1 sasmalcināts, 2 sagriezti gredzenos, 
				2 lauru lapas, 
				2 ķiploka daiviņas, 
				1 tējkarote kadiķogu, 
				2 rozmarīna zariņi, 
				2 ēdamkarotes etiķa, 
				450 g dzērveņu, 
				200 ml apelsīnu sulas, 
				50 g cukura. 
				
		Pagatavošana: Uzsildiet buljonu. Apcepiet sasmalcināto sīpolu, lieciet 
				sautējamā traukā. Uz karstas pannas no abām pusēm sviestā 
				apcepiet gaļu, lai apbrūninās. Apsāliet, appiparojiet. Un, 
				apceptu lieciet klāt sīpoliem sautējamajā traukā. Ja nav 
				sautējamais trauks, var to visu darīt pannā vai parastā katlā. Pārlejiet gaļu un sīpolus ar buljonu. 
				Pievienojiet visas garšvielas  lauru lapas, ķiplokus, 
				rozmarīnu, kadiķogas, etiķi. Lieciet virsū vāku un sautējiet 
				kamēr gaļa mīksta. Īstajā receptē par liellopa gaļu rakstīts 2.53 stundas. Bet, ja izmantosiet cūkgaļu, pietiks ar 11.5 
				stundu. Kamēr sautējas gaļa, uztaisiet kartupeļu 
				biezeni. Sālsūdenī uzvāriet kartupeļus, nolejiet ūdeni, 
				sastampājiet, pievienojiet sviestu, siltu pienu un sāli pēc 
				garšas. Uztaisiet mērci. Izspiediet no 3 apelsīniem 
				sulu. Ja nav citrusu sulu spiedes, to ļoti vienkārši izdarīt ar 
				rokām vai dakšiņu. Sulu ielejiet katliņā, pievienojiet 
				dzērvenes, cukuru un vāriet kamēr dzērvenes sāk izjukt. Vai arī 
				paši palīdziet  saspiediet, lai atdalās sula. Sviestā apcepiet sīpolu gredzenus. 
		
		<Uz augšu> |  
				| 
				
				
				
				Holandiešu uzkodas ar kūpinātu lasi  Zebras 
		Sastāvdaļas: 
				100 g mīksta sviesta (ne sasalušu no ledusskapja un ne kausētu), 
				200 g kausēta siera, 
				100 g kūpināta laša (var izmantot laša vēderiņus), 
				1 ēdamkarote sasmalcinātu diļļu, 
				sāls,  
				pipari, 
				rudzu maize. 
				
		Pagatavošana: Ar blenderi sakuliet kopā sviestu ar sieru. 
				Var tā pat sajaukt, bet, ja ar blenderi, tad masa ir gaisīgāka, 
				pufīgāka. Pievienojiet laša gabaliņus, dilles, sāli, 
				piparus pēc garšas. Diezgan biezā kārtā uzziediet masu uz maizes, 
				lieciet virsū nākamo maizes škēli, atkal uzziediet siera - laša 
				masu. Tā variet likt, cik stāvos gribiet. Galvenais, ka pēdējā, 
				virsējā maizes šķēle paliek neapziesta. Ietiniet maizītes pārtikas plēvē un ielieciet 
				ledusskapī uz kādu stundu vai kamēr sviests atkal sacietē. Jo 
				tad, kad smērēsiet maizes, masa būs mīksta un liksies pašķidra 
				un tā, ka mazliet tek nost. Bet, kad būs pastāvējis ledusskapī, 
				sviests būs atkal sacietējis un ļoti labi saturēs visu kopā. Tad 
				mierīgi varēs zebras sagriezt tādās formās, kā jūs paši 
				gribēsiet. 
		<Uz augšu> |  
				|        |  |